Bułeczki cynamonowe
30.05.2016Bułeczki to idealna przekąska do popołudniowej kawy. Delikatny i słodki smak ciasta w połączeniu z urzekającym zapachem cynamonu zagwarantuje dobry humor przez cały dzień.
Składniki
530g mąki chlebowej
250ml mleka zwykłego lub roślinnego
90g cukru
pół łyżeczki soli
100g rozpuszczonego i przestudzonego masła
25g drożdży świeżych
5g cynamonu
Przygotowanie
1. Najpierw należy przygotować zaczyn drożdżowy. W 100ml letniego mleka rozpuszczamy 10g cukru, 10g mąki i drożdże. Odstawiamy.
2. Kiedy zaczyn pracuje mieszamy w misce resztę mąki, cukru, mleka, sól i cynamon. Dolewamy wyrośnięty zaczyn. Krótko wyrabiamy. Dolewamy rozpuszczone i przestudzone mało. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego elastycznego ciasta. Formujemy kulę.
3. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1,5h lub do podwojenia objętości.
Gdy ciasto wyrasta musimy przygotować nadzienie cynamonowe.
4. Wymieszać 100g miękkiego masła ze 100g cukru brązowego i łyżką stołową cynamonu.
5. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Powinno mieć około 0,5cm grubości.
6. Rozwałkowane ciasto posmarować nadzieniem cynamonowym i ciasno zawinąć w roladę.
7. Roladę pokroić w plasterki o grubości około 1-1,5cm.
8. Pokrojone porcje układać na blaszce z zachowaniem dość dużych odległości i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
9. Ustawić piec na 220*C
10. Przed włożeniem do pieca posmarować bułeczki syropem cukrowym (60g cukru rozpuścić w 70g wody)
11. Piec w 220*C przez około 8 minut. Ze względu na dużą ilość cukru na wierzchu bułeczki łatwo się przypalają.
