Bułeczki cynamonowe

30.05.2016

Bułeczki to idealna przekąska do popołudniowej kawy. Delikatny i słodki smak ciasta w połączeniu z urzekającym zapachem cynamonu zagwarantuje dobry humor przez cały dzień.

Składniki

530g mąki chlebowej
250ml mleka zwykłego lub roślinnego
90g cukru
pół łyżeczki soli
100g rozpuszczonego i przestudzonego masła
25g drożdży świeżych
5g cynamonu

Przygotowanie

1.       Najpierw należy przygotować zaczyn drożdżowy. W 100ml letniego mleka rozpuszczamy 10g cukru, 10g mąki i drożdże. Odstawiamy.
2.       Kiedy zaczyn pracuje mieszamy w misce resztę mąki, cukru, mleka, sól i cynamon. Dolewamy wyrośnięty zaczyn. Krótko wyrabiamy. Dolewamy rozpuszczone i przestudzone mało. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego elastycznego ciasta.  Formujemy kulę.
3.       Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1,5h lub do podwojenia objętości.

 

 

Gdy ciasto wyrasta musimy przygotować nadzienie cynamonowe.
4.       Wymieszać 100g miękkiego masła ze 100g cukru brązowego i łyżką stołową cynamonu.
5.       Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta. Powinno mieć około 0,5cm grubości.
6.       Rozwałkowane ciasto posmarować nadzieniem cynamonowym i ciasno zawinąć w roladę.
7.       Roladę pokroić w plasterki o grubości około 1-1,5cm.
8.       Pokrojone porcje układać na blaszce z zachowaniem dość dużych odległości i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę.
9.       Ustawić piec na 220*C
10.   Przed włożeniem do pieca posmarować bułeczki syropem cukrowym (60g cukru rozpuścić w 70g wody)
11.   Piec w 220*C przez około 8 minut. Ze względu na dużą ilość cukru na wierzchu bułeczki łatwo się przypalają.

Powrót do przepisów
Bułeczki cynamonowe - Gorąco polecam